Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Blog

Változtasd meg az önképedet és érd el a céljaidat!

Kata Szász Masover

Amióta megszülettünk, egyfolytában bombáznak mások kijelentései arra vonatkozóan, hogy milyenek vagyunk. Ezek persze mindig az ő véleményüket tükrözik, melyet jó esetben viselkedésünk bizonyos szituációkban történt megfigyelésére alapoznak. Rossz esetben saját félelmeiket, kisebbségi érzésüket vagy rosszindulatukat fejezik ki. Mindenesetre minden amit magunkkal kapcsolatban hallunk, ugyanúgy mint mások viselkedése irányunkban, mély benyomást tesz ránk és nagyban hozzájárul az önmagunkról alkotott kép kialakításához. Főleg akkor, ha ezek a vélemények gyermekkorunkban hangzanak el, és/vagy általunk tisztelt emberek szájából. Az önmagunkról kialakított kép pedig vagy elősegíti, vagy hátráltatja céljaink elérését. 

Sokszor hallom az ügyfeleimtől, hogy “nem tudok kommunikálni”, “nem tudok társaságban érvényesülni”, “én ehhez nem vagyok elég kitartó/ügyes/bátor/okos”, stb… Ezek a limitáló, visszatartó meggyőzödések a sok ismétlés hatására annyira erőssé váltak, hogy végül beépültek a tudatalatti önképükbe. Most már elhiszik, hogy ők valóban ilyenek, és ez meghatározza hogyan viselkednek és mennyire hisznek a különböző képességeikben. Ez az önkép vált a kényelmi zónájukká, amiben jól érzik magukat akkor is, ha tele van fájdalommal, kudarccal és panasszal. Nem mernek kilépni, mert az önmagukról alkotott kép és a hit-rendszerük ezt a helyzetet támogatják. Elhiszik, hogy ez jár nekik az életben. Ez persze egy ördögi kör, mert a magukról formált képnek megfelelően viselkednek, ami tovább erősíti a hitüket abban, hogy ők valóban ilyenek. 

De a meggyőződéseket meg lehet változtatni, és ezzel együtt az önképet is. Neked is biztos vannak negatív meggyőződéseid önmagaddal kapcsolatban, ezért próbáld ki a következő, egyszerű feladatsort: 

Először írd le a saját negatív meggyőződéseidet, az “ehhez én túl / nem elég … vagyok”-okat. Az összeset. Ez már magában jó, mert segíthet maga a felismerés abban, hogy tudatosan küzdj ellenük. Most válassz ki egyet, és írd le mi minden támasztja ezt alá. Amiket hallottál magadról ezzel kapcsolatban, amiket észrevettél, stb… Most döntsd el, hogy mától ennek az ellenkezőjét fogod elhinni. Például ha eddig abban hittél hogy nem tudsz társaságban érdekesen beszélgetni, mostantól azt kell elhinned, hogy nagyon érdekes tudsz lenni emberek között. Ezt ismételgesd magadnak, mert így tudod megtörni az ördögi kört. (Lehet hogy butaságnak hangzik, mert olyan egyszerű, de ez egy sokszorosan bizonyított és elfogadott módszer, sajnos nem az én ötletem.) Lehet hogy egész életedben építetted magadban ezt a negatív hitet, így az új meggyőződés is lehet hogy csak egy idő múlva kezd valóban eljutni az agyadig és főleg a tudatalattidig. De ahányszor észreveszed, hogy a régi mondatra gondolsz, javítsd ki az újjal. Képzeld el magad a szituácóban (ebben a példában társaságban) úgy, amilyennek látni szeretnéd önmagadat. Èlvezd a mentális képet. Ez az új képed arról, amilyen vagy. Vagy gondolj valakire, aki olyan, mint amilyen lenni szeretnél, vagy úgy csinál valamit, ahogyan te szeretnéd. Most állj a tükör elé, és imitáld ezt az embert. Beszélj, nézz, mozogj úgy, ahogyan ő. Gondolj bele, ő hogyan éri el amit akar, mit csinál amit te nem. Kérdezd meg magadtól: “Mit kellene elhinnem ahhoz, hogy én is így viselkedjek?” Amit erre válaszolsz lesz az új hited, az új mondatod amit ismételgetned kell. 

Mostantól ahányszor észreveszed hogy a régi mondat ugrik be, vagy a régi módon viselkedsz, állj meg és hallgasd meg az új mondatot. Lásd magad az új szituációban. Így a régi, negatív hit felismerésével és az új hit bevezetésével megtöröd a kört. Találj valamit amit már elhiszed, hogy jól csinálsz, vagy amiben már jó vagy, és építsd erre a következő pozitív mondatot.

Légy türelmes, mert úgy ahogy a negatív hit sok év alatt ette magát beléd, a pozitív is eltart egy ideig. De tudd, hogy választhatsz, és megváltoztathatod a meggyőződéseidet amelyek akadályoznak a céljaid elérésében.